Trenutno pregledavate Zabavne kućne aktivnosti

Zabavne kućne aktivnosti

Dragi roditelji, predlažemo Vam nekoliko jednostavnih aktivnosti koje možete kod kuće provoditi sa svojom djecom. Svaka od njih potiče više razvojnih područja Vašeg djeteta.

Crtanje u brašnu

U plitku posudu stavite neki rasipni materijal koji imate kod kuće. To može biti brašno, palenta, riža… Ako imate prehrambene boje, materijal možete i obojati. Na papir napišite slova, neke oblike, životinje i sl. te ih stavite ispred njih, neka ih nacrtaju u rasipnom materijalu prstima ili štapićima. Možete iskoristiti i one materijale kojima je istekao rok trajanja.

aktivnosti 1
aktivnosti 2

Mala kuglana

Djeca ovu aktivnost jako vole jer je natjecateljskog tipa. Pripremite PVC boce koje možete obojati temperom ili jednostavno oblijepiti kolaž papirom u boji. Potrebno vam je 10 boca. Za kuglu možete upotrijebiti manji balon ili napraviti kuglu od papira. Uzmite starog papira i zgužvajte ga u ruci. Napravite kuglu veličine šake, zatim dobro oblijepite ljepljivom trakom. Kad pogodite boce, zbrajajte brojeve onih koje ste pogodili. Pobjednik je onaj koji ima najviše bodova.

aktivnosti 3

Naticaljka boje

Za ovu aktivnost potrebni su vam kartonski tuljci od wc papira i od papirnatih ručnika. Sakupite bar 8 kom od wc papira i 4 od papirnatih ručnika. Obojite ih temperama u bojama po želji. Odaberite one boje koje vaše dijete još ne zna. Tako će uz igru zapamtiti i naučiti boje.

Šator 

Možda ste i vi u mladosti slagali šator, da se sakrijete od pogleda roditelja i u miru pregledate slikovnicu ili pročitate knjigu. To je aktivnost koju djeca jako vole. Pripremite deku ili neki prekrivač, stol ili dvije, tri stolice. Na stol odozdo zalijepite stare CD-e. Prekrijte dekom, stavite koji jastučić, dajte im koju svjetiljku ili obložite božićnim lampicama. Stavite im nekoliko omiljenih slikovnica ili omiljenih igračaka te im stvorite „sigurnu bazu“. Djeca će se sigurno uvući unutra i zadržati duže vrijeme. Ako je prostor dovoljno velik, slobodno im se pridružite i zajedno nešto pročitajte.

Šareni muffini

Priuštite svom djetetu doživljaj pravljenja kolača. To mogu biti raznorazni sitni kolačići, a mogu i muffini u boji po želji djeteta. Recept pogledajte na slici, ali slobodno smanjite količinu. Ova količina nam je bila potrebna za pravljenje muffina u vrtiću, za sve nas. Ako još unesete radost i ljubav zagarantirana vam je odlična poslastica za cijelu obitelj.

Pripremile: Jasmina Pešut Silić i Anita Repač, odgajateljice skupine “Zvončići”