Trenutno pregledavate Zabavne igre neoblikovanim materijalima

Zabavne igre neoblikovanim materijalima

Neoblikovani materijali, to su svi materijali koji nisu didaktički, a služe za igru,izradu didaktičkih predmeta i igračaka, istraživanje i eksperimentiranje djeteta.

Ukratko, to je otpadni materijal kojeg u domaćinstvu ima posvuda, a možemo ga iskoristiti u dječjoj igri i stvaranju.

Pri tome je važno naglasiti kako treba voditi računa da je materijal kojeg koristimo i dajemo djetetu za igru siguran za dijete (da je očišćen, opran ili dezinficiran, da nema oštrih rubova i da je dovoljno velik da ga dijete, primjerice jaslične dobi, ne može progutati).

Primjeri neoblikovanog materijala:

 • razne vrste kartonske ambalaže
 • boce
 • PET boce
 • razni tetrapaci
 • novinski papir
 • čaše od npr. jogurta
 • razni kamenčići
 • razni čepovi
 • ostatci tkanina
 • otpadne grančice
 • lišće
 • gumbi
 • posudice,kutijice
 • vuna,špaga,konci…
 • tijesto
 • voda
 • glina

Igre neoblikovanim materijalom imaju mnogo prednosti.

Potiču maštu djeteta,odnosno razvijaju sposobnost imaginacije.

Potiču dijete na usvajanje novih vještina i sposobnosti kao što su fina i gruba motorika, kreativno rješavanje problema, poticanje kreativnosti, pružaju djetetu ležernost u rukovanju tim materijalima, preciznost, kroz njih djeca uče i otkrivaju svijet… Manipulacija neoblikovanim materijalom kod djeteta će podignuti njegovu vlastitu autonomiju na mnogim razinama, osjećaj uspješnosti i samopouzdanja, razvoj kreativnog mišljenja i izražavanja kao i  spoznaju o vrijednosti ljudskog rada.

Koristeći takve materijale recikliramo i učimo djecu reciklirati, a samim time i mijenjamo svijet u kojem živimo. Recikliranjem materijala kojima djeca barataju, te od starog odbačenog ili nepotrebnog stvaraju nove, autentične, maštovite i svrsishodne predmete iz svakosdnevnog života,igračke i igre, male znanstvene poticaje za istraživanje upravo onog što u tom trenutku zadovoljava individualnu znatiželju i spoznaju. Očituje se manifestiranje vlastitih ideja kroz odabrani izražajni medij. Ukratko neoblikovani materijal postaje sredstvo za učenje, igru,zapažanje,stvaralaštvo bez ograničenja, ležernost i spontanost pri rukovanju tim predmetima. Djeca uče čineći te time istinski uživaju.

Igre građenja

Što vam je potrebno?

Sav materijal koji je zapravo otpadni (gore navedeni primjeri) vam može poslužiti.

Neoblikovani materijal je jako pogodan za igre građenja i konstruiranja.

Djeci omogućava razvijanje vještina i sposobnosti dok koriste različite materijale kako bi reazirali svoju viziju ili ideju. Kroz ovakve igre djeca planiraju, razmišljaju, razvijaju maštu i kreativnost, rješavaju problemske situacije, upoznaju različita svojstva materijala te se na kraju raduju kad vide da su uspjeli ostvariti i realizirati ono što su i zamislili.

Igre tijestom

Što vam je potrebno?

Tijesto koje možete sami napraviti u svojoj kuhinji, razne modlice, posudice, tupi nož, valjak…

Igre tijestom su pogodne za razvoj fine motorike, odnosno razvoj manjih mišića u rukama.

Putem ove igre dijete vježba preciznost, razvoj koncentracije na npr. određeni zadani zadatak (razvaljaj tijesto, oblikuj kuglicu od tijesta, izreži oblik…). Djeca jako vole igra tijestom i te igre jako dugo mogu zaokupiti njihovu pažnju i pozornost.

Igre kamenčićima

Što vam je potrebno?

Kamenčići,flomasteri, ljepilo…

Igre kamenčićima spadaju u najstarije igre na svijetu. Kamenčiće možemo pronaći posvuda oko nas, u vlastitom dvorištu, pred zgradom, u šetnji, kraj potočića…

Na kamenčiće možemo napisati npr. slova od kojih djeca slažu riječi ili nacrtati razne životinje biljke, stvari od kojih djeca mogu stvarati priče.

Kamenčiće možemo bojati, lijepiti… mogućnosti su bezbrojne.

Kroz igru s kamenčićima djeca razvijaju grafomotoriku, usklađenost oka i pokreta. Ispituju osnovne zakonitosti svijeta prirodnih znanosti, ali i mogu raditi na svojim čitalačkim i komunikacijskim vještinama.

Evo, ovo su samo neke igre koje možemo kod kuće zaigrati sa svojom djecom uz pomoć neoblikovanog materijala. Zaista ima jako mnogo mogućnosti.

Sve ono što zapravo smatrate otpadom i mislite baciti,prvo ponudite svom djetetu uz naprimjer škarice, ljepilo, bojice, tempere i iznenaditi ćete se kakva umjetnička djela vaše dijete može od „smeća“ stvoriti.

Napisala i pripremila: odgojiteljica Danijela Vrzan