Trenutno pregledavate Zabavne činjenice za predškolarce

Zabavne činjenice za predškolarce

Dragi roditelji, jesu li Vam ikad Vaša djeca postavila neko smiješno pitanje na koje niste znali pravi odgovor? Donosimo Vam nekoliko zanimljivih i zabavnih činjenica o svijetu oko nas koje će nahraniti znatiželju Vaših mališana, a možda ih potaknuti i na razmišljanje i postavljanje novih pitanja o svemu što nas okružuje.

Činjenice su preuzete iz knjige Imaju li mačke pupak? autora Paula Heineyja. Ako se ove činjenice svide Vašoj djeci i žele znati još, svakako preporučamo da posegnete za ovom knjigom, kao i knjigom Mogu li krave silaziti niz stube? istog autora. Želimo vam dobru zabavu!

Imaju Li Mačke

Može li vam se guma za žvakanje „zaplesti“ u crijevima?

To je jedna od onih stvari koje roditelji često govore djeci kad više ne mogu gledati kako u beskonačnost žvaču. No za to nema apsolutno nikakvih znanstvenih dokaza. Guma za žvakanje može se lijepo zalijepiti za kosu, za cipele ili za donji dio sjedala u autobusu, no guma kroz želudac prolazi izravno do crijeva, gdje se nikako ne može uhvatiti za vlažne i glatke stijenke pa će tako lijepo i bez problema izići iz tijela.

Koliko je snažan običan mrav?

Jači je nego što mislite. Mrav na leđima može nositi teret koji i do pedeset puta nadmašuje težinju njegova tijela, dok kliještima može zgrabiti i držati stvar čak 1400 puta težu od njega samog.

Mrav

Zašto se gazirano piće, kad protresete bocu, prilikom otvaranja pjeni?

Plin zahvaljujući kojem se pića pjene je ugljikov dioksid, koji se u piću topi poput šećera u šalici čaja. Međutim, dok boca stoji na polici, plin potpuno istječe i nakuplja se u prostoru između čepa i tekućine. Obično kad otvorite bocu nekog pića plin bez poteškoća iziđe pa čujete tek prigušeno pssst.

No kad bocu protresete, ugljikov dioksid koji se nalazi između čepa i pića pomiješa se s pićem pa u njemu nastanu maleni „džepovi“ ugljikova dioksida koji, kad bocu otvorite, ne mogu samo tako izići. Umjesto toga, ubrzano se uzdižu prema vrhu boce za sobom povlačeći i dio tekućine, koja zatim šikne iz boce i fino vam sredi stan.

Mačka

Imaju li mačke pupak, i ako ga imaju, gdje se nalazi?

Mačke doista imaju pupak: pronaći ćete ga otprilike na istom mjestu kao i kod čovjeka – neposredno ispod prsnog koša. No nemojte očekivati da izgleda baš kao i kod nas. Imate li mačku koja vam je to voljna dopustiti te ako ste spremni malo tražiti, budući da je taj dio prekriven krznom, otkrit ćete da nalikuje kakvom ožiljku.

Pupak je ostatak pupčane vrpce kojom je fetus povezan s majkom i kroz koju krv kola između fetusa i posteljice. Nakon što se omaci, mačka prije svega ostalog zubima pregrize pupčanu vrpcu.

Koliko bi nam vremena trebalo da automobilom stignemo do Sunca?

Brzinom od 110 km/h, trebat će vam 152 godine. Pazite, usput nema mehaničara, a vrlo je vjerojatno da će vam se vozilo kvariti. Tom brzinom trebalo bi vam 5 mjeseci do Mjeseca ili 15 dana za put oko svijeta. No da stignete do najbliže zvijezde trebalo bi vam 40 milijuna godina, čak i da automobil zamijenite bržim zrakoplovom, opet bi vam trebalo 5 milijuna godina.

Zašto šišmiši vise naglavačke?

Noge šišmiša građene su drukčije od ptičjih nogu. Tanka opna šišmišjeg krila proteže se od izduženih prstiju do nogu, te se ondje spaja s tijelom. Većina šišmiša ima i veliku letnu kožicu između nogu – služi im i kao „vreća“, a njome love i kukce. To znači da šišmiš ne može po volji pokretati noge, nego su one „povezane“ s opnom krila i repa. Zato se kod šišmiša nisu mogle razviti sve one različite vrste nogu na kakve nailazimo u ptica – duge noge poput rodinih, kratke noge poput pačjih. Čini se kako šišmišu letnu kožicu najjednostavnije „pospremiti“ tako da visi glavom prema dolje. Drugim riječima, njima je to najudobniji položaj.

šišimiš

Zašto vas bole zubi ako pojede komadić čokolade na kojem je slučajno ostalo malo folije?

Boljet će vas samo ako imate plombe izrađene od jedne vrste metala i ako je folija izrađena od druge vrste – što je vrlo vjerojatno. U tom slučaju dolazi do nastanka električnog napona između dvaju različitih metala koji dolaze u dodir. U tom trenutku ćete zapravo iskusiti blagi strujni udar koji će pogoditi živčane završetke u vašim zubima. A to boli.

Banane

Zašto su banane zakrivljene?

Banane rastu na visokim stablima, u velikim skupinama pri samom vrhu debla. U jednom „grmu“ može biti i više od pedeset čvrsto natisnutih banana. Zakrivljene su da se bolje priljube jedna uz drugu i tako omoguće rast novim bananama. Pogledate li „grozd“ banana, vidjet ćete da jedna uz drugu pristaju gotovo poput prstiju na ruci.