Trenutno pregledavate Vrtić koji živi multikulturalnost, glazbom, plesom i tradicionalnim jelima slavio različitost

Vrtić koji živi multikulturalnost, glazbom, plesom i tradicionalnim jelima slavio različitost

Bogatstvo kulturne baštine, običaja, tradicije i različitosti slavilo se danas u objektu Maslačak Dječjeg vrtića Sisak Novi. Povodom Svjetskog dana multikulturalnosti, koji se obilježava 29. veljače, djeca iz šest odgojnih skupina objekta Maslačak uživala su u brojnim sadržajima.

U skupini Lavići koji su nositelji projekta „Svi smo mi različiti to nas obogaćuje“, izrađivane su drvene tradicionalne igračke, a svoje umijeće pokazale su i odgajateljice Štefica Čanak i Tihana Barać. Vještinu svoga zanata pokazao im je Zrinko Svetopetrić koji je donio veliku drvenu kuću. S Lavićima su se družili njihovi prijatelji Zmajići, djeca romske populacije koje vodi odgajateljica Vanda Polimac i romski pomagač Željko Vasiljević.

Miris tradicionalne bosanske kuhinje širio se iz skupine Duge, gdje su se razvlačile pite krumpiruše i zeljanice. Kako se razvlači tijesto i prave prave bosanske „hurmašice“ pokazala je Armanova baka Mina Komić, a asistirale su joj odgajatelji Sadija Zlonoga, Nina Šustić i Robert Gorenak. Potpuno drugačije ozračje vladalo je u Pahuljicama koje su s lončarom Valentinom Valentom i odgajateljicama Natašom Turkman i Vlatkom Škrljac izrađivali glinene posude.

U skupini Loptice i smajlići otvorena je prava mini sirana. Djeca su učila kako se pravi sir, maslac, vrhnje, modelirali sa slanim tijestom, rulili su kukuruz i učili o bogatstvu kulturne baštine našeg kraja. Odgajateljice Branka Vranješ i Verica Prša obogatili su sobu ručnim radovima, narodnim nošnjama, starinskim predmetima (stepica, sirnica, limena kanta za mlijeko…) Kakvi sve sirevi postoje predočeni su fotografijama koje su poslužile kao inspiracija za dječje crteže.
Djeca iz skupina Bipsići odgajateljica Ivanke Idžaković i Gordane Perak, te odgojne skupineTintilinići odgajateljica Marine Fiket i Jelene Čičić posebno su uživala u glazbenom djelu programa. U dvorani Maslačka nastupili su djeca iz BKUD „NUR“, Folklorne igraonice Maslačak, a na kraju su sve na noge podigli KUD „Tradicija“ iz Capraških poljana. Uz zvuke tradicionalne romske glazbe zaplesala je i ravnateljica Ljubica Ivšić, direktorica Gradske tržnice Sisak Adelina Ivković, a pridružile su im se odgajateljice obučene u narodnim nošnjama svoga kraja (Posavina, Pounje, tradicionalna bosanska narodna nošnja…)

multikulturalnost1 multikulturalnost2 multikulturalnost3 multikulturalnost4 multikulturalnost5 multikulturalnost6 multikulturalnost7 multikulturalnost8 multikulturalnost9 multikulturalnost10multikulturalnost11 multikulturalnost12 multikulturalnost13 multikulturalnost14 multikulturalnost15 multikulturalnost16 multikulturalnost17 multikulturalnost18 multikulturalnost19 multikulturalnost20multikulturalnost21 multikulturalnost22 multikulturalnost23 multikulturalnost24 multikulturalnost25 multikulturalnost26 multikulturalnost27 multikulturalnost28 multikulturalnost29 multikulturalnost30multikulturalnost31 multikulturalnost32 multikulturalnost33 multikulturalnost34 multikulturalnost35 multikulturalnost36 multikulturalnost37 multikulturalnost38 multikulturalnost39 multikulturalnost40 multikulturalnost41 multikulturalnost42 multikulturalnost43 multikulturalnost44 multikulturalnost45