Trenutno pregledavate Uskrsne igre za poticanje predvještina čitanja i pisanja

Uskrsne igre za poticanje predvještina čitanja i pisanja

Kako nam se Uskrs bliži, za Vaše mališane pripremili smo nekoliko uskrsnih materijala i ideja pomoću kojih možete poticati razvoj predvještina čitanja i pisanja te vježbati pravilan izgovor određenih glasova.

USKRSNA JAJA – PUZZLE

U priloženom PDF-u pronaći ćete nekoliko različitih puzzli u obliku uskrsnih jaja namijenjenih poticanju predvještina čitanja i pisanja: prepoznavanju rime, izdvajanju prvog i zadnjeg glasa u riječima, osvještavanju veze slovo-glas, glasovnoj sintezi i analizi. Izrežite jaja na zadane polovice i pronađite odgovarajuće parove!

Pomoću puzzli koje sadrže sliku i odgovarajuću riječ možete s djetetom vježbati glasovnu sintezu i na način da dijete ima polovice jajeta sa slikama, a Vi s riječima – djetetu pročitate slova odgovarajuće riječi, npr. S – A – T , a ono treba pronaći odgovarajuću sličicu. Glasovnu analizu možete vježbati tako da dijete mora određenu sličicu rastaviti na slova nakon čega mu date polovicu jajeta na kojoj piše odgovarajuća riječ.

Uskrsna jaja puzzle

Ukoliko nemate printer kod kuće, ovakva jaja djeca mogu izraditi i sama – nacrta se veće jaje koje se prepolovi na pola određenim uzorkom. Za svako jaje se može odrediti drugačiji uzorak što će djetetu olakšati pronalazak odgovarajuće polovice i tako omogućiti lakše učenje, ali možete odabrati i isti uzorak, pri čemu se dijete prilikom pronalaženja odgovarajuće polovice mora osloniti u potpunosti na svoje znanje. Na jednu polovicu može se nacrtati neki lik ili možete iskoristiti i reklamne letke pa izrezati i zalijepiti sliku neke igračke, voća, odjeće i slično. Na drugu polovicu se napiše slovo kojim sličica počinje ili završava ili cijela riječ, ovisno o tome što želite poticati. Obojate i izrežete jaja na polovice. Također, bilo bi dobro koristiti neki tvrđi papir ili karton kako bi puzzle bile čvršće i dugotrajnije.

USKRSNA UTRKA – IGRA S KOCKOM

Ovu igru možete iskoristiti za različite ciljeve – vježbanje pravilnog izgovora određenog glasa, predvještina čitanja i pisanja ili jednostavno samo za zabavu!

Možete izmisliti svoja pravila ili možete igrati ovako:

  • baci se kockica i oboji se jedna sličica ispod broja koji se dobio (npr. ako se na kockici dobije broj tri, oboja se jedna sličica u stupcu ispod broja tri)
  • kada se obojaju tri sličice dobije se zvijezda
  • igrači se izmjenjuju sve dok netko ne skupi sve zvjezdice

Pritom u igru ubacite neke zadatke – ovo je super prilika da vježbate artikulaciju, npr. kada dijete dobije broj dva prije nego što oboja određenu sličicu mora ponoviti dvije riječi ili dvije rečenice koje sadrže ciljani glas. Također, ako je dijete već usvojilo pravilan izgovor određene riječi, ali ga još nije automatiziralo, možete se igrati i tako da kada je Vaš red, dijete postaje učitelj i zadaje Vam riječi ili rečenice koje sadrže ciljani glas, koje morate za njim ponoviti.

Osim toga, možete vježbati grafomotoriku – npr. dijete mora precrtati određeni broj zadanih linija (ravne, kose) ili nacrtati određeni broj zadanih likova (krug, trokut, jabuka, cvijet).

Možete vježbati i druge predvještine čitanja i pisanja – npr. ako dijete dobije broj četiri, prije nego što oboja sličicu mora reći četiri riječi koje počinju na slovo K ili rastaviti četiri riječi na glasove. Mogućnosti su razne, samo trebate odrediti što će Vam biti cilj! Ugodnu zabavu!

Uskrsna utrka

Pripremila: Lucija Mance, logopedinja