Trenutno pregledavate Ukrašavanje pisanica

Ukrašavanje pisanica

MINION PISANICE

Po uputi na vrećici pripremiti žutu boju. Boju staviti u zdjelicu tako da pokriva polovinu jajeta. Gornju (špicastu) polovicu jaja umakati u boju i obojati pa odložiti da se suši. Jednako tako obojati i druge polovice jaja plavom bojom, pa staviti da se boja osuši. Na suha jaja poljepiti oči  ili ih nacrtati flomasterom.

Minion

DECOUPAGE PISANICE

Za dekoriranje jaja decoupage tehnikom potrebne su:

  • salvete s motivimaa koje želite
  • mekani  kist
  • jedan razmućeni bjelanjak

Nakon što ste jaja skuhali i ohladili, vrijeme je da ih počnemo dekorirati. Izrežite željene motive sa salveta. Ukoliko imate višeslojne salvete odvojite slojeve i koristite samo onaj sa slikom. Komadić salvete koji ste izrezali stavite na suho jaje te kist umočite u bjelanjak i lagano krenite lijepiti salvetu tako da ćete preko nje prelaziti kistom jako laganim pokretom. Kada ste oblijepili jaje ostavite sa strane da se osuši.

Decoupage

PISANICE UKRAŠENE GUMICOM

U posudu stavite vruću vodu, jednu do dvije žlice alkoholnog octa i nekoliko kapi prehrambene boje. Dobro promiješajte i potom na jaje stavite nekoliko gumica za zimnicu i uronite u boju. Ostavite najmanje 15 minuta pa izvadite i pustite da se pisanica osuši. Jaja možete i prethodno obojiti, staviti gumice i ponovno uroniti. Tako ćete dobiti raznovrsniji uzorak. Također, možete se poigrati s gumicama različite debljine.

Gumica

PISANICE U SVILENOJ MARAMI

Za ukrašavanje potrebni su ovi sastojci:

  • 3 žlice octa
  • svila (stara marama, šal, kravata)
  • bijela pamučna krpa
  • gumice

Svako jaje umotati u tanku svilenu maramu ili šal tako da strana s bojom bude prislonjena uz jaje. Zavezati gumicom te tako umotano jaje zatim još umotati pamučnom krpicom i zavezati. (Pamučna krpa će spriječiti da se izmiješaju različiti uzorci.) Jaja staviti u manju posudu, preliti hladnom vodom u koju dodamo 3 žlice octa. Kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta, izvaditi jaja i ostaviti hladiti. Hladna jaja odmotati, ostaviti da se osuše te ih premazati masnoćom.

Svilena Marama

MRAMORNE PISANICE

Kuhana jaja ohladite, a zatim ih stavite u zdjelu i pokapajte s malo octa. Dodajte malo tekuće boje za kolače pa nježno protresite zdjelu kako bi se boja razlila po ljusci. Pisanice možete ostaviti jednobojne ili dodati još jednu do dvije boje. Nemojte dodavati previše boja kako se nebi previše izmiješale, a pisanice umjesto šarene postale jednolične i smeđe. Kada završite s bojanjem ostavite jaja nekoliko minuta da prime boju na sebe.

 

Pripremila: Sanja Zadrović, odgajateljica skupine “Malci”