Trenutno pregledavate U SKUPINI “BOMBICE” OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN UMJETNOSTI

U SKUPINI “BOMBICE” OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN UMJETNOSTI

U skupini “Bombice” djeca se svakodnevno susreću sa raznim aspektima umjetnosti, ali  ipak odlučili smo posebno  istaknuti ovaj dan jer je tada poznatom slikaru, astronomu, biologu, izumitelju Leonardu da Vinciju rođendan.

Djetinjstvo je idealno doba za istraživanje različitih umjetničkih disciplina jer je dječji mozak poput spužve te brzo upija informacije. Vođeni tom mišlju, nastojimo djeci svakodnevno omogućiti i pružiti što više mogućnosti i prilika za slobodno stvaranje i istraživanje različitih materijala i sredstava.

Kroz umjetnost dijete postiže svoj cjelokupni razvoj, od razvoja fine motorike šake, preko razvoja mašte, koncentracije, pamćenja do osjećaja za lijepo.

Dječji likovni radovi su ono što se vidi, ali je važno napomenuti da je umjetnost i ples i slaganje kockica, pjevanje, sviranje te da su za djetetov razvoj puno važniji proces i tijek stvaranja i istraživanja, nego sam finalni proizvod.

Tako smo mi na Svjetski dan umjetnosti posjetili naše malo kazalište, pogledali kratku scensku improvizaciju s temom „Šumske radosti“, glumili i pri tome se veselili, razvijali i bogatili dječji rječnik, maštu i pažnju.

Slikali smo uz glazbu (Mozartov efekt), crtali i modelirali i uz to upoznavali boje, opuštali se, razvijali koncentraciju, maštu.

Kako nas glazba i ples uvijek vesele i podižu raspoloženje tako je bilo i taj dan. Pjevali smo i plesali i pri tome jačali fleksibilnost tijela, ravnotežu i gibljivost.

Glavni zadatak nas odraslih je ne dozvoliti da umjetnost u djetetu nestane te mu dati dovoljno poticaja i slobode da se razvije u kreativnog stvaratelja.

Pripremile odgojiteljice Ivana Sertić i Koraljka Antić Selanac