Trenutno pregledavate Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

U petak 2.4.2021. u Dječjem vrtiću Sisak Novi obilježen je Svjetski dan svjesnosti o autizmu prigodnim plakatom i informativnom brošurom te razgovorom o različitostima, nošenjem plave boje i plavim balonima.

Ovaj dan obilježava se od 2008. godine kada ga je Glavna skupština UN-a proglasila kako bi se javnost osvijestila o postojanju poremećaja iz spektra autizma.

Danas je javnost osviještena o postojanju poremećaja no ipak ga se nedovoljno rano prepoznaje i dijagnosticira te je potrebno razvijati sustav rane intervencije. Osim osvještavanja javnosti i stručne podrške obiteljima djece i odraslim osobama s poremećajem iz spektra autizma iznimno je važno njihovo prihvaćanje u društvu.

Obitelji djece s poremećajem iz spektra autizma osobito se teško nose sa svakodnevnim izazovima u vrijeme pandemije kada je otežan pristup stručnoj podršci i terapijama.

Pozivamo roditelje da se informiraju i osvijeste o poremećaju te tako omoguće napredak svom djetetu ili pruže podršku i prihvate obitelj koja živi s autizmom svaki dan.
 
Korisne informacije o autizmu možete pronaći na platformi za informiranje i savjetovanje roditelja Plavi kompas