Trenutno pregledavate Susret u vrtovima u Parku skulptura

Susret u vrtovima u Parku skulptura

Manifestaciju pod nazivom Rendez-vous aux jardins/Susret u vrtovima od 2003. godine organizira francusko Ministarstvo kulture svakog prvog vikenda u lipnju kada se u cijeloj Francuskoj otvaraju za posjetitelje razni vrtovi, parkovi i perivoji s edukativnim i promotivnim sadržajima namijenjeni djeci kao i široj publici. Ove je godine francusko Ministarstvo kulture u kontekstu obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018. pozvalo ostale zainteresirane europske zemlje da se priključe ovoj inicijativi čija je tama Europa vrtova. Pozivu Republike Francuske odazvala se Republika Hrvatska uključivanjem četiri vrta/parka s prigodnim programima:

Perivoj vile Angioline u Opatiji, Perivoj lječilišta u Lipiku, Perivoj novih dvora zaprešićkih i Park skulptura u naselju Caprag u Sisku nastalih u okviru Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak.

U organizaciji programa sudjelovali su djelatnici Konzervatorskih odjela u Rijeci, Požegi, Zagrebu i Sisku u suradnji s partnerima. Važno je istaknuti da se ovakvim događanjima nastoje potaknuti građani da obrate više pozornosti na prostor oko sebe, na usku povezanost između ljudi i prirode te da uživaju u ljepoti oblikovanih prostora. Isto tako, žele se građani dodatno informirati o važnosti podizanja svjesti o zaštiti i očuvanju ove vrste kulturne baštine osobito kod djece i mladih te o važnosti obnove vrtova kao i nužnosti stručne edukacije te prijenosa znanja.

Sudjelovanjem u ovom projektu postali smo dio zajedničkog događanja koji ujedinjuju više od 3000 vrtova diljem Europe s namjerom da vrtovi/perivoji budu tema ovog projekta u mnogim sličnim događanjima u godinama koje nam predstoje.

http://www.eu.godina.kulturne-bastine.min-kulture.hr/dogadjanja/susret-u-vrtovima-rendez-vous-aux-jardins-opatija-lipik-zapresic-sisak-1-3-lipnja-2018/73

https://openagenda.com/rdvj-2018-europe/events/zivot-skulptura-u-industrijskom-krajoliku-obilasci-i-radionice-u-parku-skulptura-zeljezare-sisak?lang=hr