Trenutno pregledavate Sunce i o Suncu

Sunce i o Suncu

Često zaboravljamo važnost i ulogu Sunca jer je ono svakidašnja pojava, ujedno i uobičajena. Sunce samom svojom pojavom nekako nagovještava novu nadu, novi život, novi početak, utječe pozitivno na raspoloženje i volju, a ponekad te podsjeti na istraživanje sebe i okoline.

Predlažemo Vam da povodom Svjetskog dana Sunca koji obilježavamo 3. svibnja zajedno sa svojim djetetom i vi istražite mnoge zanimljivosti o Suncu.

Pitajte dijete što o Suncu zna – tako ćete dobiti uvid u njegovo opće znanje,  a potaknuti ćete dijete na izražavanje govorom i logičko razmišljanje.

Pitajte dijete što o Suncu želi saznati te krenite u zajedničko istraživanje:

  • Čitajte i listajte dječje enciklopedije, časopise, pretražujte po internetu
  • Pronađite pjesmice, priče, brojalice, igrokaze te ih zajedno otpjevajte, ispričajte, prepričajte, brojite, odglumite, a ovu su naši primjeri za vas 
 

Na ovaj način ćete razvijati govor, bogatiti rječnik novim pojmovima, jačati samopouzdanje i pozitivnu sliku, a mašte i kreativnosti vjerujemo da neće nedostajati.

Pričajte s djetetom o Suncu kao izvoru života – u posudicu sa zemljom posadite zrno graha, osigurajte mu svakodnevnu sunčevu svjetlost i vlagu te promatrajte nastanak novog života. Stabljika se jako brzo razvija što kod djece neće izazvati nestrpljenje u iščekivanju, a djeci je posebno zanimljiva za promatranje zbog svojeg oblika, dijelova i teksture.

Na ovaj način omogućit ćete djetetu da razvija spoznaju, da uči putem iskustva, a u isto vrijeme će se osjećati dosta samostalno jer brine i njeguje biljku.

Pričajte djetetu o Suncu kao glavnom izvoru vitamina D, koje namirnice su također bogate vitaminom D, koji vitamini još postoje i kako su nam važni za zdravlje:

 

  • memory kartice s vrstama vitamina
  • slike asocijacija određena hrana + vitamin
  • pokrivaljke
  • tangram slike vitamina

Igru možete nadograditi tako što ćete ponoviti boje, prepoznavati i učiti nove brojke i slova, imenovati i kasificirati voće i povrće.

Potaknite dijete da se likovno izrazi kroz sredstvo i tehniku prema vlastitom izboru, i vi se igrajte s njim, crtajte, slikajte, modelirajte zajedno. Evo par primjera,a sredstva za rad su jednostavna i  vjerujemo da ih svi imate kod kuće.

Kako bi odali priznanje našem jedinom Suncu, pozivamo vas da ga pozdravite, a pri tome ćete se igrati, biti aktivni i jednostavno osjećati zadovoljno.

#OSTANITEDOMA igrajte se, učite i budite sretni

               Pripremila Nina Šuštić, odgojiteljica skupine „Jabučice“