Trenutno pregledavate Što nakon ispričane ili pročitane priče?

Što nakon ispričane ili pročitane priče?

Kada ispričamo ili pročitamo djeci priču, ona nije završena… Emocije koje priča izaziva, poruke koje šalje, slike koje se stvaraju u malim glavama uzburkaju djeci maštu.

Znamo da djeca vole ponavljanje istih priča, ponekad nam se čini da ih već znaju i napamet… još nešto u njima traže, propitkuju, sanjaju i maštaju.

Pomozimo im da prerade emocije, da ožive priče i ispričaju ih na svoj način.

 

  • RAZGOVORI

Pričamo o priči, što im se najviše svidjelo, koji lik ,što im je bilo lijepo, dali su se zbog nečeg bili žalosni u priči? Da li su svi likovi sretni, da li su zadovoljni kako je priča završila… Vaša pitanja djeci neka budu poticajna, vezana uz priču. Slušajte što govore znati ćete u kojem smjeru razgovor treba ići. Možete se igrati igre zamišljanja… da sam ja pisac, promijeniti kraj priče, izmijeniti dio priče koji nam se baš i ne sviđa. Uživljavanje u osobine likova… da sam ja npr. jež iz priče ja bih…

  • CRTANJE I SLIKANJE

Lik koji im se najviše svidio. Doživljaj priče, npr. uz glazbenu podlogu, ja u priči, moj kraj priče, najljepše mjesto u priči i sl. Ponuditi djeci različite tehnike za izražavanje,(olovka u boji, pastela, flomaster, akvarel, tempera…)

  • MODELIRAJE

Određeni lik, situaciju… pustite da djetetova mašta radi.

  • IZVOĐENJE

Ples, pokret, pantomima… igra za cijelu obitelj

  • IGRA ULOGA

Uključite se svi, mama, tata, brat, sestra…. I kako djeca kažu ,,Idemo se igrati priče„

  • DRAMATIZACIJA

Napravite lutke, djeca već znaju što im je potrebno. Glumite s lutkama, pričajte priče i zabavljajte se.

Za one nešto starije…. pomozite djeci da izrade svoje slikovnice, neka pišu tekst. To nije igra za jedan dan, to je igra koja traje, koju nastavljamo, koju obogaćujemo i planiramo. Osim slikovnice možemo pomoći djeci u izradi strip priče.

Ne očekujte čuda jer ČUDO su naša djeca.

Dobru zabavu i uživajte u vremenu sa svojom djecom !!!!!!!!

Odgojiteljice: Božica Vasiljević i Tena Đaić, skupina „Bubamarci“