Say hello to the world je međunarodni projekt koji povezuje djecu iz vrtića i škola diljem svijeta.

Projekt je osmislio i pokrenuo FINI zavod Radeče, delo za mlade (FINI Institute Radeče, Work for Young Children) iz Slovenije 2011. godine. Namjena projekta je motivirati djecu da kroz različite zanimljive aktivnosti nauče prevladati stereotipe, predrasude i netolerantnost što će u konačnici doprinijeti većoj kvaliteti života djeteta, razvoju solidarnosti, učenju poštovanja, pogotovo danas, kad svijet postaje sve otvoreniji i dostupniji.

Projekt se temelji na razvijanju svijesti o osobnom identitetu, učenju o drugim kulturama, uspostavljanju brige za socijalnu pravdu, potiče i promovira interakciju među djecom i razvija njihove socijalne vještine.

Sva komunikacija odvija se putem videopoziva koju omogućuje “My Hello” Aplikacija. Putem video javljanja djeca se mogu vidjeti uživo, mogu mahati jedni drugima i naučiti svoje prve strane riječi. Mogu jedni drugima pokazati kako sviraju, koje pjesme pjevaju, u kakvom okruženju žive, koju hranu jedu, kojim jezikom govore itd.

Svaka škola i vrtić koji sudjeluje u projektu ‘Pozdravi svijet’ i koji uspješno provodi program dobiva časnu titulu „Tolerantan vrtić“ / „Tolerantna škola“. Škole i vrtići tako pokazuju da djecu uči toleranciji i razumijevanju različitosti u svim oblicima.

Ciljevi projekta:

 • Međunarodno sudjelovanje i suradnja vrtića
 • Povezivanje djece iz različitih zemalja Europe i svijeta, sklapanje prijateljstava.
 • Rješavanje problema netolerancije, prevladavanje stereotipa i predrasuda učenjem o užem i širem društvenom i kulturnom okruženju te razumijevanjem međukulturnih i drugih razlika.
 • Razvijanje osjećaja pripadnosti narodu i državi upoznavanjem svog vlastitog okruženja i okruženja u drugim dijelovima svijeta
 • Mogućnost upoznavanja s različitim kulturama i tradicijama.
 • Promocija vlastitog kraja i države, običaja, tradicije i kulture
 • Briga o socijalnoj pravednosti
 • Učenje stranih riječi i jezika, predstavljanje i promoviranje vlastitog jezika
 • Razvoj kreativnosti i korištenje stečenih znanja u igrama, stvaralaštvu, plesu, pjevanju, crtanju itd.
 • Učenje o sigurnoj upotrebi računala.

Projekt se provodi kroz aktivnosti pod nazivom – Pet prstiju:

Program “Pet prstiju” traje oko pet mjeseci i sadrži pet tema kroz koje prolaze djeca pod vodstvom odgojitelja. Nakon obrade pojedine teme, slijedi njeno predstavljanje djeci vrtića s kojim se surađuje u Projektu.

 1. Prvo javljanje: To sam ja (mali prst)
 2. Drugo javljanje: Ja i moja obitelj (prstenjak)
 3. Treće javljanje: Ja i moj vrtić (srednji prst)
 4. Četvrto javljanje: Ja i moje mjesto (kažiprst)
 5. Peto javljanje: Ja i moja država (palac)
 6. Šesto javljanje: Zaključak (dlan)

Skupina „Mišići“ našeg vrtića ove pedagoške godine 2019./2020. surađuje s vrtićem Dvarelis iz grada Kaunasa iz Litve, skupinama „Voveres“ („Vjeverice“) i „Skėriai“ („Skakavci“).

Kako su izgledale naše pripreme i javljanja možete pogledati u galeriji: