Trenutno pregledavate Povodom mjeseca knjige

Povodom mjeseca knjige

U povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje, ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je našemu planetu i zaštiti okoliša, uz moto Razlistaj se!.

Tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, knjižnice diljem Hrvatske raznovrsnim programima na zadanu temu promicat će čitanje, važnost knjige i knjižnica.

ZAŠTO JE VAŽNO ČITATI DJECI?

Čitanjem roditelj postaje povezaniji sa svojim djetetom. Kroz knjige potičemo dječji emocionalni razvoj i kognitivni razvoj. Čitanjem potičemo: razvoj dječjeg govora, spoznaju i razumijevanje vlastitih i tuđih osjećaja, djetetovu kreativnost.

Čitajući djetetu pripremamo ga za samostalno čitanje.

KADA JE NAJBOLJE VRIJEME ZA ČITANJE?

Najpogodniji trenutci za čitanje su oni u kojima odrasla osoba i dijete imaju dovoljno vremena da se mogu opušteno posvetiti knjizi, ali naravno, važno je i uživanje u toj zajedničkoj aktivnosti.

KAKO ČITATI DJETETU?

Ponekad dajte djetetu da samo izabere slikovnicu koju želi slušati i ukoliko zaželi ju slušati više puta to znači da ju želi zapamtiti. Čitajte polako kako bi dijete moglo pratiti i zapamtiti pročitano. Dijete će htjeti dirati slikovnicu jer tako upoznaje svijet oko sebe.

ŠTO ČITATI DJETETU?

Slikovnica je prva djetetova knjiga i ona će mu dugo biti najdraža. Nisu sve slikovnice prikladne za svako dijete. Odrastanjem djeteta i slikovnica se treba mijenjati.

Mlađem djetetu potrebna je slikovnica u kojoj ima puno slika i malo teksta zbog toga što mlađa djeca informacije stječu gledajući slike dok starijoj djeci tekst postaje važan.

Pripremila: 

Odgojiteljica Ivana Pandurić