Trenutno pregledavate Početak likovnih aktivnosti u skupini ͵͵Listićiʹʹ

Početak likovnih aktivnosti u skupini ͵͵Listićiʹʹ

Naša skupina ͵͵Listićiʹʹ je nova odgojna skupina gdje smo se svi na početku morali prilagoditi  na novi prostor, upoznati jedni druge i steći veliko povjerenje. Posebno nam je bilo važno da nam okruženje bude poticajno i ugodno. Veselili smo se, pjevali, plesali, crtali i družili te otkrili da volimo likovne aktivnosti.

Razvojni stupnjevi dječjeg likovnog razvoja sastavni su dio cjelokupnog psihofizičkog razvoja djeteta. Svako dijete prolazi kroz određene faze, čije je trajanje individualno. Šaranje od 2. – 3. godine je dio razvoja, pa tako svako dijete šara drugačije; jedno povlači crte polako, drugo energično, što ovisi o temperamentu. 

Djeca uspostavljaju vizualnu kontrolu nad crtama, tj. uspostavljaju koordinaciju oko – ruka. Svakodnevno smo nudili i omogućili istraživanje raznih tehnika kao što su olovka, pastele, drvene boje, kreda, flomaster, trganje i lijepljenje papira.

Tempera je najbolja za slikanje u ranoj dobi. Aktivnosti smo provodili u malim grupama te smo time osigurali pažnju i koncentraciju. Djeca su mogla uživati istražujući što mogu učiniti s materijalom ispred sebe. Slikali su s mnogo boja, počevši s jednom. Oni vole lijepiti papiriće u boji, trgajući velike i male komade, i ispitujući što će se dogoditi s velikim papirom kada ga zalijepe i odlijepe, a što s malim….

Papiri izrezani u obliku listića i jabuka bili su poticaj za bojanje, a s njima smo ukrasili našu sobu i garderobni prostor, jer nam je važno da u oblikovanju prostora sudjeluju i djeca.

Hvala puno roditeljima na velikoj suradnji i praćenju naših likovnih aktivnosti.

 

Pripremile odgojiteljice skupine “Listići” Branka V. i Verica P.