Trenutno pregledavate Ples uz šuškalice

Ples uz šuškalice

Povodom Svjetskog dana plesa izradit ćemo nekoliko šuškalica uz koje ćemo uz istraživanje zvuka plesati.

Ples je jedan od prirodnih oblika kretanja i djeca u njemu uživaju. Naše šuškalice potaknuti će ih na ples. Također poticat ćemo razvoj koordinacije i preciznosti pokreta (punjenjem čašica različitim prirodnim materijalima), razvoj taktilne percepcije (dodirom istražujući materijale kojima punimo naše čašice), slušne percepcije, stjecanje iskustva sluhom (svirajući, ”šuškanjem” s našim šuškalicama koje punjene različitim materijalima daju različiti zvuk), razvoj sposobnosti percepcije glazbenih elemenata (kroz manipulaciju šuškalicama i uočavanje razlike u tonovima različitih šuškalica) te ćemo na ovaj način zadovoljiti djetetovu potrebu za kretanjem.

Za izradu naših šuškalica potrebne su nam čašice od pudinga s poklopcem (ili kutijice od kinder jaja, a možemo iskoristiti i male bočice od vode), prirodne materijale kao što su riža, kukuruz, grah, pijesak s kojima ćemo puniti naše čašice te ljepilo kako bi zalijepili čašice da se ne otvore prilikom sviranja. Svirati možemo i uz izgovaranje brojalica („En ten tini“, Eci peci pec“, „Pliva patka preko Save“ i druge brojalice po želji…).

Svaku čašicu napunimo drugim materijalom i zalijepimo poklopce, zatim ukrasimo šuškalice izvana po želji i naše su šuškalice gotove i spremne za zabavu.

 

Šuškalice
Šuškalice2

 

žPripremila Davorka Harcet, odgojiteljica