Trenutno pregledavate Obilježimo Svjetski dan plesa 29.04.

Obilježimo Svjetski dan plesa 29.04.

PLES I DIJETE

Svjetski dan plesa obilježava se od 1982.godine 29. travnja i širom svijeta čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples.

Ples je definiran kao ritmičko pokretanje tijela prema ritmu glazbe. U svojim počecima ples je bio motorička reakcija na određene emocije, posebno na veselje, strah i ljubav. Ples za djecu je ugodna tjelesna aktivnost uz koju se zabavljaju jer vidimo kako ona od najranijih dana obožavaju skakutati i izmišljati svoje plesne pokrete.

Što se sve razvija kod djece s plesom?

Plesom se razvija plastičnost mozga, on prvenstveno služi za razvoj mozga, povezuje sinapse koje se nikako drugačije ne mogu povezati nego tjelesnim radom i kretanjem.

Kada govorimo o plesu za predškolce, on je za njih neophodan jer već od samog početka rasta i razvoja djeteta otvara prostor za izražavanje osjećaja, a osobito u dobi dok se dijete izražava neverbalno. Ples razvija i toleranciju u društvu, samopouzdanje, prihvaćanje i samoprihvaćanje. Važan je za razvoj bazičnih motoričkih sposobnosti (fleksibilnost, snaga, koordinacija, brzina), a koje će biti prijeko potrebne u daljnjem razvoju i životu općenito.

Na što ples utječe?

 • Fizički razvoj

Pomaže djeci u razvoju stabilnosti i motorike. Uči djecu kako pravilno skakutati, održavati ravnotežu i dakako plesati.

 • Umjetničke vještine

Ples je sam po sebi dio umjetnosti te će djeca kroz njega imati priliku istražiti i izraziti osobnu kreativnost. Sudjelovanje u plesnim predstavama kod djece razvija samopouzdanje i daje im vjeru u sebe.

 • Obogaćuje osobni i društveni razvoj

Za većinu predškolaca koji kreću na satove plesa, ti satovi biti će možda prvo mjesto gdje će se sresti s novim i drugačijim osobama, s pojmom „timski rad“, ali i kako ispravno komunicirati i slušati. Dolaskom na ples djeca će razviti radoznalost i želju za učenjem, a dokazano ta djeca imaju više uspjeha u daljnjem školovanju

 • Matematičko razmišljanje

Osim što je umjetnost, ples pomaže u razvoju matematičkih vještina. Satovi plesa, osim samog plesa uključuju i osnovno brojanje, matematičke oblike, određivanje smjera i pozicija, ali i mjerenja.

Ples je odlična priprema za školu i kasniji život, a samu dobrobit plesa djeca će osjetit u kasnijim razdobljima. Ples stvara prva prijateljstva, pogoduje držanju tijela i gracioznosti pokreta. Vrlo je važno da na djecu ne postavljate pritisak uspjeha već ih pustite da se u predškolskoj dobi prije svega zabavljaju i igraju.

„Igraj se sa mnom“

Pokušao sam svoje dijete učiti kroz knjige

Njegov pogled je tad bio pun brige,

Pokušao sam ga zatim učiti kroz riječi,

One su prošle,a očaj još veći.

Na kraju sam se samo okrenuo.

„Kako da ga učim?“ – zaplakao sam.

Ono mi tad pruži rješenje krišom:

„Dođi“ , reče, „Igraj se samnom.“

Povodom svjetskog dana plesa s djecom možete:

 • Razgovarati i čitati o vrstama različitih plesova i izgledu različitih plesača
 • Pitati dijete koja vrsta plesa se njemu/njoj najviše sviđa te ga potaknuti da na svoj način pokuša imitirati, otplesati određeni ples (pokušajte i vi) – tango, valcer, hip-hop, rap, zumbu, balet…
 • Istraživati pregledavanjem na internetu
 • Dopustite djetetu da samo odabere haljinu, suknju, kostim u kojem želi plesati te ga potaknite da zamisli kako je na pozornici i nastupa pred publikom (i vi glumite s njim)
 • crtajte, slikajte, modelirajte balerine, raperice, zumbalice, plesačice tradicionalnih i suvremenih plesova u raskošnim haljinama
 • organizirajte natjecanje u plesu između ukućana ili natjecanje talenata
 • slušajte različitu glazbe i krećite se u ritmu, improvizirajte
 • pribor iz domaćinstva iskoristite u svrhu različitih instrumenata te svirajte s djetetom u ritmu glazbe (lonac, kuhača, poklopci, žlice…)
 • u kuhinji zajedno pripremajte zdrave obroke (sjeckanje voća, slaganje mini sendvića, priprema prirodnog soka…),

a mi vas pozivamo da s nama otplešete jednu „Zumba kids“ preko našeg youtube kanala pod naslovom „Vrtićka vježbaonica 5“

#OSTANITEDOMA čuvajte se i plešite

 

Pripremila: Nina Šuštić – odgojiteljica odgojne skupine „Jabučice“.