Trenutno pregledavate Naši boravci na zraku

Naši boravci na zraku

Preventivna zdravstvena zaštita djeteta provodi se u različitim aktivnostima, a sve u cilju očuvanja zdravlja i sprječavanja nastanka širenja bolesti. Boravak na zraku djeluje blagotvorno na zdravlje djeteta i pozitivno utječe na cjelokupan psihofizički razvoj. Boravak na zraku dio je aktivnosti za sva godišnja doba i ne postoje loši vremenski uvjeti, nego samo loša oprema.

Malci 1
Malci 2
Malci 3
Malci 6
Malci 15

Izlaganjem djeteta svakodnevnom boravku na zraku jačamo otpornost dječjeg organizma, sunce podiže raspoloženje i potiče proizvodnju vitamina D.

Boravak na zraku daje nam priliku da trčimo, skačemo, provlačimo se, pužemo, a neki od najdražih rekvizita su nam lopta i uže. Loptu šutamo, kotrljamo, bacamo, hvatamo, gađamo koš, služi nam u natjecateljskim i štafetnim igrama dok uže preskačemo, provlačimo se ili hodamo po njemu. Prilikom boravka na dvorištu često koristimo i male poligone od asco elemenata, nacrtane labirinte i školicu. Spuštanje niz tobogan obogatile smo pitalicama koje su ujedno karta za spust. Novu biciklističku stazu istražujemo upoznajući nove prometne znakove. Boravak na zraku koristimo i za likovno izražavanje, crtamo kredama u boji, temperama, istražujemo tragove prirodnina na betonu. Prirodnine su nam često i rekviziti za simboličku igru, igru restorana, pizeriju, slastičarnicu.

Malci 5
Malci 9
Malci 12
Malci 7
Malci 8
Malci 11

Djeca u neposrednom  kontaktu sa zemljom, blatom i pijeskom dobivaju mogućnost razvijati taktilnu percepciju. Istražujući tlo i pronalazeći u njemu različite biljne i životinjske organizme, otkrivaju svijet prirode kojoj pripadaju, uče o zakonitostima i promjenama kroz godišnja doba.

Malci 13
Malci 14
Malci 15
Malci 16
Malci 17

Usvajanjem motoričkih vještina, vježbanjem različitih pokreta nastojimo potpuno zadovoljiti potrebu djeteta za kretanjem i igrom.

Kretanje djeteta je i jedno od važnijih stimulacija za razvoj mozga, dakle možemo zaključiti kako  kretanje izravno utječe na djetetetov IQ.

Aktivnosti na zraku idealne su i za razvoj socijalnih vještina, za dogovaranje, pregovaranje, timski rad.

Roditelji su nam velika podrška u radu, jer primjerenom obućom i odjećom koju donose za svoje dijete, omogućavaju nam svakodnevni boravak na našem dvorištu ili u šetnji do obližnjih parkova i dječjih igrališta.

Pozdrav od Malaca!

Odgojiteljice Tihana Barać i Sanja Zadrović