Trenutno pregledavate Mijenjajmo uloge – za djecu od 3 godine

Mijenjajmo uloge – za djecu od 3 godine

Djeca starija od 3 godine,vole igre u kojima se mijenjaju uloge.

Predložite djetetu da ono glumi vas, dok ćete vi biti dijete.

Ovo je odličan način da vidite kako vas dijete doživljava, ali i da mu ukažete na eventualno loše strane njegovog ponašanja. Oponašajte kroz igru njegovo ili njezino nepoželjno ponašanje, npr. bacite obuću na sred hodnika, jaknu na pod, ostavite prljav tanjur na stolu, razbacajte bojice, flomastere, kockice po sobi. Zatim promatrajte djetetovu reakciju i tražite od njega povratnu informaciju, što je uočilo da nije prihvatljivo ili poželjno ponašanje? Na taj način će dijete brže razumjeti i shvatiti zašto mama ili tata stalno ponavljaju pospremi ovo ili pospremi ono. Dijete uči kroz iskustvo, kroz razgovor o problemskim situacijama.

Isto tako, kad dijete glumi vas, bolje ćete razumjeti kako vas ono zapravo doživljava i dobit ćete jedinstvenu priliku da i vi osvijestite gdje vi možda griješite ili što djetetu smeta kod vas, što ne razumije ili mu nije dovoljno jasno. Ako dijete kroz igru mijenjanja uloga, npr. dosta viče, naređuje, to može značiti da vas tako doživljava, kao roditelja koji puno viče.

Ovo je igra iz koje oboje možete mnogo toga osvijestiti i naučiti i prema tome usmjeriti sebe ili dijete na „pravi put.“

Kroz igru Mijenjajmo uloge, potičete i govorni razvoj svog djeteta. Kroz igru postavljajte pitanja tipa: „Pa kako to misliš?“, „Kako ćeš sad to učiniti?“,“Zašto?“itd. jer time potičete djecu da koriste govor za rješavanje problema, učenje novih pojmova.

Također, kroz ovu igru kod svog djeteta, potičete i jačate socio-emocionalni razvoj. Omogućujete svom djetetu da izražava i prepozna svoje i vaše emocije, te mu omogućujete da kroz osjećaj privrženosti, jača socio-emocionalna vezu između vas i djeteta.

Svakako se i ostavlja mogućnost obogaćivanja i nadogradnje igre. Poželjno je da dijete ne mora samo igrati ulogu dijete-roditelj, već i dijete-baka, dijete-brat ili sestra itd. Dijete tako obogaćuje svoje iskustvo, nadograđuje i nadovezuje stečena znanja i primjenjuje ih.

 

                                                                                             Pripremila: Odgojiteljica Danijela Vrzan