Trenutno pregledavate Mala usamljena zvijezda

Mala usamljena zvijezda

Dragi roditelji, donosimo Vam jednu narodnu priču koja oduševljava mališane. Pročitajte ju djetetu ili s djetetom i razgovarajte o pročitanom.

Prije pričanja priče treba pripremiti jabuku koju ćemo kasnije razrezati vodoravno – i pojesti!

Mala usamljena zvijezda

Jednom davno noćno nebo je bilo jako tamno. Nije bilo zvijezda … osim jedne … vrlo male zvijezde. Mala zvijezda bila je sasvim sama i osjećala se jako usamljeno tamo na nebu. Jednoga je dana ta mala usamljena zvijezda otišla posjetiti vrlo mudroga i vrlo, vrlo staroga čovjeka koji je živio na Zemlji, na vrhu visoke planine. Mala usamljena zvijezda pitala je starca može li joj pomoći. Budući da je starac volio malu zvijezdu i budući da je bio vrlo mudar, obećao joj je da će napraviti dvije stvari:
Prvo, posegnuo je rukom iza sebe i izvukao prekrasnu, sjajnu, crnu torbu. Otvorio ju je, posegnuo u nju i izvadio pregršt sjajnih, svjetlucavih zvijezda. Jednim zamahom ruke bacio ih je u visinu i cijelo nebo ispunilo se tisućama zvijezda.
“Evo!” rekao je starac. “Sada više nisi sama. Imaš tisuće zvjezdica koje ti mogu biti prijatelji. Ali budući da si bila tako jako usamljena, napravit ću za tebe još nešto. Stavit ću tebe na jedno jako posebno mjesto na Zemlji.” Pucnuo je prstima i napravio što je obećao.
Kamo je čovjek stavio malu usamljenu zvijezdu?

Jabuku koju smo pripremili prerežemo vodoravno, tako da napravimo dvije potpuno jednake polovice. Razdvojimo ih i pokažemo djeci. Zvijezda je u jabuci.

Mala Usamljena Zvijezda 1

Priča nepoznatog autora

Što nakon priče?

Razgovarajte s djetetom o jabukama; čime su bogate (kakvih ima vitamina) i zašto su važne za naše zdravlje (Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!), gdje rastu, kakve mogu biti itd. 

Možemo potaknuti i razgovor o tome tko je kakva “zvijezda” u obitelji – u čemu je uspješna, što joj ide dobro… Prema tome možete s djetetom izraditi i obiteljsko stablo; nacrtate stablo i u jabuke pišete imena članova obitelji i jednu njihovu dobru stranu, po čemu je ta osoba “zvijezda”.

Obiteljsko Stablo

Navedenim aktivnostima može se poticati osjećaj socio-emocionalne pripadnosti, razvoj identiteta i pozitivne slike o sebi i drugima te djetetova mašta.

Pripremila: Nora Hodak, odgajateljica skupine “Gumbići”