Trenutno pregledavate Logičke igre

Logičke igre

LOGIČKE IGRE su važne jer potiču izazov učenja i stjecanja znanja. One potiču  rješavanje najrazličitijih logičkih zadataka i problema, apstraktno razmišljanje i povezivanje, zahtjevaju analiziranje i tumačenje raznih logičkih rješenja. One su izazovne i uspješno spajaju djetetovu kreativnost, analitički um i vedro raspoloženje.

„ŠTO SE IZGUBILO?“

Potrebni materijal: Različite vrste igračaka

Tijek aktivnosti: Složite ispred djeteta lutku, autić, plišanog medvjedića. Zamolite ga da ih pogleda, a zatim se okrene. Uklonite jedan od predmeta, a mališan neka kaže koja igračka nedostaje.

Za početak djetetu ponudite dvije igračke, npr. Dva različita plišana medvjedića,a možete mu malo i pomagati:

„Pogledaj, ovo je medo Brundo i medo Šapko! A sad vidi koji nedostaje: Brundo ili Šapko? Kojeg smo izgubili?“

Ovisno o dobi, mogućnostima i motivaciji djeteta povećavajte količinu igračaka. Koristite predmete različitih oblika i veličina, da bi ih bilo teže zapamtiti. No, u isto vrijeme treba voditi računa o tome da zadatak nije pretežak djetetu, jer će mu u tom slučaju igra brzo dosaditi te će odustati.

„TRAŽIMO SLIČNO“

Potrebni materijal: neprozirna vrećica, dupli predmeti (2x autić, 2x mala loptica, 2x kist za bojanje, 2x pvc čaša, 2x kocka, 2x mala lutka )

Tijek aktivnosti:  U neprozirnu vrećicu stavite različite predmete. Počnite s manjim brojem predmeta pa ovisno o dobi, mogućnostima i interesu djeteta povećavajte broj predmeta u vrećici.

Pokažite mališanu predmet sličan onom iz vrećice, recimo kocku. Djetetov je zadatak da bez gledanja u vrećicu pronađe kocku, na temelju prepoznavanja dodirom.

Čim pronađe kocku, pokazuje mu se sljedeći predmet, sve dok ne izvadi sve predmete iz vrećice.

„ŠTO SE POJAVILO?“

Potrebni materijal: bojice/flomasteri i papir

Tijek aktivnosti: Nacrtajte npr. Cestu i pokažite je mališanu, zatim ga zamolite da se okrene, Na cesti nacrtajte npr. Crveni auto, pokažite mališanu:

„Što se pojavilo na crtežu?“

Zatim pojačajte složenost igre: nacrtajte drvo pokraj ceste, kuću, sunce, drugačije vozilo, te detalje koje ne zamjećuju na prvi pogled, npr. Pticu na drvetu, ispušni dim iz auspuha vozila, mačku na krovu kuće….

#OSTANITEDOMA, igrajte se i čuvajte.

Pripremila: odgajateljica Nina Šuštić – odgojna skupina „Jabučice“.