Trenutno pregledavate “Leptirići” u razdoblju pred polazak u školu

“Leptirići” u razdoblju pred polazak u školu

Zrelost za školu se očituje u tjelesnom, intelektualnom i socioemocionalnom aspektu razvoja,.Njezino postizanje ovisi o biološkoj zrelosti, utjecaju okoline i aktivnosti samog djeteta.

U godini prije polaska u školu nema burnih promjena kao prethodnih razdoblja djetetova zivota.
Tjelesni razvoj se nastavlja. Dijete je brže i spretnije, a vesele ga igre u kojima se kreće prema nekim pravilima. Rado sudjeluje u igrama koje imaju natjecateljski karakter.Ponekad teže podnosi poraz, stoga je njegov napor potrebno dodatno pohvaliti i motivirati, kako bi bilo brže, bolje, spretnije..
Ovo je doba kada se većina voli izražavati glazbom i pokretom. Koordinacija im je razvijena te su im pokreti praćeni glazbom sve maštovitiji. I fina motorika im je usavršena, a to se očituje u sve boljem baratanju predmetima i obavljanju složenijih radnji (korištenje pribora za jelo, rezanje i presavijanje papira, vezanje vezica, namatanju konca, provlačenju,pa čak i šivanju…). Naravno da je spretnije  i u modeliranju, kombiniranju, crtanju,hvatanju i bacanju loptice i sl.
Kako bismo im pomogli sve ovo postići potrebno im je omogućiti i bogato materijalno okruzenje.
Govor je u ovoj dobi također razvijeniji, rječnik bogatiji, dijete razumije okolinu, a samo složenim rečenicama izražava svoje mišljenje, spremno postavlja pitanja, zapažanja i iznosi spoznaje. Bogaćenjem rječnika i iskustva, dijete formira nove pojmove (npr.promjene u prirodi, vremenu ,sat, dan, mjesec, godina, dan, noc; usvaja prostorne odnose, geometrijske oblike ,broji , određuje..) što ce mu svakako pomoći u svladavanju školskog gradiva. Ovo je period kada djeca postaju samostalnija, zrelija i odgovornija.
Kako bismo ih bolje razumjeli, potaknuli i pripremili za školu, svakodnevno smo “Leptiriće” uključivali i nudili im aktivnosti koje su slijedile sve navedeno.
Nadamo se da smo uspjele u tome i da će se pokazati kao uspjesni školarci. Od srca im to i želimo.
                                                                                                                                                            Tete Marina i Ivanka
20220207 134400
20220325 084949
20220330 182437
20220330 182224