Trenutno pregledavate Kako pričati priče na zanimljive načine

Kako pričati priče na zanimljive načine

Maštovite igre prilika su za povezivanje roditelja i djeteta, a one oduševljavaju dijete jer su istovremeno zabavne i poučne. Važan dio svake igre je angažirati dijete da kreativno razmišlja dok se zabavlja!

Interakcija tijekom pričanja priča omogućuje roditelju da potakne djetetovu znatiželju, njegove kreativne vještine i sazrijevanje uma. Pričanje priča je osnova razvijanja mašte i jednostavan način kojim ćete ojačati vezu s djetetom.

Djeca vole slušati priče o svojim roditeljima, o kućnim ljubimcima, a posebno priče u kojima su oni glavni likovi. Osmislite priču o stvarima koje se sviđaju vašem djetetu i potaknite ga da i sam doprinese uvođenjem novih detalja.

Manja djeca ne mogu još dobro razumjeti bajke, pa su zanimljivije priče životno praktičnih aktivnosti – idemo u kupovinu, kod doktora, u Zoološki vrt, u park, bolestan sam i ne idem u vrtić. U toj dobi djeca vole i životinje koje prolaze neke avanture tako da i njima podarite moć govora. S otprilike 4 godine djeca počinju razumijevati bajke i vole sve dijelove priče početak, zaplet, vrhunac i rasplet i tada im  postaju zanimljive i razumljive moralne vrijednosti.

“KAMENČIĆI PRIČALICE” (možete koristiti i memory kartice ili kockice sa sličicama)

Zajedno s djetetom sakupite malo veće i oble kamenčiće i pritom mu objasnite što namjeravate učiniti s njima i što ono misli o toj ideji. Oslikajte kamenčiće ili ih polijepite sličicama (ovisno o dobi djeteta, uključite ga u zajedničku izradu). Stavite kamenčiće u vreću ili kutiju iz koje će ih djeca izvlačiti prilikom stvaranja priče. Ovisno o dobi, mogućnosti i interesu djeteta birajte jednostavnost sličica i broj kamenčića. Kod djece mlađe dobi broj kamenčića je manji i slike su jednostavnije kao i sama radnja priče.

Kamenčići pričalice korisni su jer djeca uz njih vježbaju pamtiti elemente priče i uče pratiti radnju, slušati svoje, ali i tuđe ideje i prihvaćati ih i razvijati kreativnost.

Priče1

“MOJE IGRAČKE PRIČAJU PRIČU”

S pravim figurama priča je zanimljivija. U kutiju stavite lutkice, figurice koje će vaše dijete samo prethodno izabrati. Prije no što ćete početi pričati priču, neka dijete odabere nekog junaka. Ponudite djetetu da vadi predmet po predmet  i na osnovu odabranog predmeta krenite s osmišljavanjem radnje. Što će se slijedeće dogoditi, “ispričat” će slijedeći odabrani predmet… Uključite dijete u pričanje priče, upitajte ga: “Što ti misliš što se onda dogodilo?”. Varijanti je beskonačno mnogo.

Priče3

“CRTEŽ PRIČA PRIČU”

Još jedan divan način da vježbate i svoju i maštu svog djeteta je da dok crtate pričate što će se sljedeće dogoditi. Uzmite bojice ili  flomastere i krenite crtati radnju po radnju priče. Vidjet ćete kako će dijete oduševljeno pratiti priču i iščekivati u što će se pretvoriti prvobitni crtež. Ukoliko dijete daje svoje prijedloge uključite ga u osmišljavanje radnje priče. Nakon ispričane priče predložite mu da samo nacrta svoju priču.

Priče4

“PRIČA OD KOLAŽA”

Ova tehnika je slična prethodno opisanoj samo što podrazumijeva izrezivanje oblika kako teče priča. Oblici trebaju imati veze s onim što se priča. Možda zahtjeva malo vježbe, ali je odličan način da se dijete uključi u izradu priče. Na kraju, kada se izrezane stvarčice sakupe, trebali biste dobiti divan kolaž. Zato koristite više materijala i boja.

Priče5

 

UŽIVAJTE U ZAJEDNIČKOM MAŠTANJU!

Pripremila: Ivana Pandurić, odgajateljica skupine “Zvjezdice”