Trenutno pregledavate KAKO OD MATERIJALA ZA SVAKODNEVNU KUĆANSKU PRIMJENU I NEOBLIKOVANOG MATERIJALA IZRADITI DIDAKTIČKE IGRE I RAZVIJATI DJEČJE KOMPETENCIJE

KAKO OD MATERIJALA ZA SVAKODNEVNU KUĆANSKU PRIMJENU I NEOBLIKOVANOG MATERIJALA IZRADITI DIDAKTIČKE IGRE I RAZVIJATI DJEČJE KOMPETENCIJE

1. DOB 2-3g

Materijal potreban za izradu: kvačice u boji ili drvene kvačice označene flomasterom, posude, lonci ili kartonske kutije označene papirom u boji ili obojanim papirom.

Uzmite četiri posude ili kutije i označite ih osnovnim bojama (žuta, crvena, plava, zelena) flomasterima, papirom u boji ili obojanim papirom, ako su kvačice drvene i njih označite flomasterom u zadanim bojama. Ponudite djetetu da stavlja kvačice na rubove posuda ili kutija prateći  označene boje.

 

2. DOB 2-3g

Materijal potreban za izradu: kartonska manja kutija (za cipele ili manja), flomasteri ili drvene boje, alatka za izradu rupa

Uzmite kutiju i na poklopcu načinite rupe  obujma drvenih boja. Izrađene rupe označite određenom bojom (flomasterom oko otvora) kako bi dijete moglo  umetati flomastere ili drvene boje u odgovarajuće otvore prateći boju.

 

3. DOB od 3g nadalje

Materijal potreban za izradu: štapići za uši  ili drveni štapići, papir i olovka

Nacrtajte na papire (kao predloške) različite međusobne odnose štapića (ovisno o dobi djeteta kombinirajte broj i odnose) tvoreći određene oblike. Ponudite djetetu predložak po predložak da pokuša samo složiti štapiće prema zadanom predlošku.

Ako ste u mogućnosti izradite isprintane predloške.

 

4. DOB od 3 g na dalje

Materijal potreban za izradu: dva poklopca kutija za cipele, kukuruzno brašno, griz ili ukrasni pijesak, drveni štapić, papiri, olovka, ljepilo i selotejp

Postavite dva poklopca okomito jedan na drugi čineći oblik slova L i učvrstite. U vodoravno položen poklopac stavite brašno. Na papirima (veličine manje od poklopca) iscrtajte različite linije i oblike ovisno o dobi djeteta (mlađa dob jednostavnije linije i oblici) ili ako ste u mogućnosti isprintajte. Zalijepite papir  na unutrašnjost okomitog poklopca(jedan po jedan i izmjenjujte) i tako ponudite djetetu da štapićem pokušava iscrtati i zadane oblike i linije u brašnu s vašeg  predloška.

 

5. DOB od 3g nadalje

Materijal potreban za izradu: posude ili čaše, flomaster, zrna graha ili sitni predmeti poput čupavih kuglica i sl. I kuhinjske hvataljke ili kvačice

Označite svaku posudu brojem (mlađa dob djeteta 1-5, starija 1-10) ispod broja na posudama označite točkicama zadani broj,

Npr.2     3

oo   ooo

Ponudite djetetu da pomoću hvataljka umeće u posude zadani broj predmeta.

Predloženu igru možete organizirati i kao natjecateljsku zajedničku igru ukoliko Vam je dijete starije dobi.

 

6. PRIMJERENO ZA SVAKU DOB

Izradite kućni plastelin

Iako nije vrijeme za „bacanje“ namirnica ovako izrađen plastelin adekvatno čuvan dugotrajne je uporabe. Kod djeteta razvijamo motoričke sposobnosti, osobito finu motoriku, utječe na razvoj mišića prstiju i zapešća, koordinaciju između oka i ruke te stimulira kreativnost, a mogućnost igre je neograničena. Takva aktivnost djeluje terapeutski i smirujuće te utječe na raspoloženje djeteta i oslobađa ga stresa jer kroz igru iskazuje svoje osjećaje i u igru prenosi ono što ga „muči“. Sposobnost koncentracije, zadržavanja pažnje koja je kod male djece tek u razvoju upravo igra plastelinom učinkovito potiče.

400g mekog brašna

130g soli

400ml vode

40g lim. kiseline

5 žlica ulja

ekstrakt za kolače ili boja za jaja

Upute za izradu:

Uzmite posudu i uspite brašno sol i limunsku kiselinu. Na peći do vrenja zagrijte vodu, dodajte ulje i boju. Uslijed vrenja uspite mješavinu brašna, soli i lim. kiseline te kratko promiješajte sve sastojke i maknite s vatre. Stavite smjesu u širu posudu i dugo mijesite dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kada se masa ohladi odnosno postane topla spremite ju u plastičnu posudu s poklopcem ili zatvorite u plastičnu vrećicu i tako čuvajte nakon svake uporabe.

Igru plastelinom obogatite modlicama za kolače, nožićima, valjcima i sl.

Tijekom igre osmislite kratke priče, razgovarajte s djetetom, potičite dijete na imenovanje izrađenog jer na taj način potičite maštu  Vašeg djeteta. Pohvalite ga za učinjeno, pokažite interes za ono čime se bavi jer na taj način razvijate  pozitivnu sliku djeteta o sebi.

 

7. DOB 3g nadalje

Potrebni materijali za igru: škarice, papiri, ravnalo, flomaster

Na papirima iscrtajte linije i oblike (za mlađu dob ravne i jednostavne, za stariju zakrivljene i složenije) ili ako ste u mogućnosti izradite digitalno i isprintajte. Tako ćete djetetu omogućiti razvoj fine motorike rezanjem škaricama prema zadanim predlošcima.

 

8. DOB 5g nadalje

Potrebni materijali za igru: stari časopisi, flomasteri ili drvene boje, bilježnice ili papiri i klamerica, ljepilo

Ponudite djetetu da izrezuje željene slike i izrađuje svoj album, pomozite mu u pripremi i izradi prema njegovim željama.

Izradite zajedno s djetetom album prema klasifikaciji (prema boji ili vrsti predmeta i namirnice) predložak te ponudite djetetu da izrezuje pripadajuće slike iz časopisa i lijepi na predviđena mjesta koje ste označili slikom ovisno da li želite da slaže po boji ili vrsti predmeta.

 

Pripremila: Ivana Pandurić, odgajateljica