Trenutno pregledavate IGROM DO PREVENCIJE

IGROM DO PREVENCIJE

 

Djeca najbrže i najlakše uče kroz igru. Provodeći zanimljive i zabavne eksperimente i aktivnosti s djecom možemo im pomoći da razumiju osnovne pojmove prevencije i kontrole bolesti.

Kako biste djeci dočarali kako se i na koji način prenose virusi i bakterije te koliko je važno voditi brinuti o osobnoj higijeni – pranju ruku i korištenju maramica prilikom kihanja i kašljanja predlažemo sljedeće aktivnosti:

  • Ulijte vodu obojanu temperom ili prehrambenom bojom u bocu s raspršivačem i vi ili dijete poprskajte list bijelog papira. Promatrajte koliko daleko putuju kapljice. Isto pokušajte držeći papirnatu maramicu ispred raspršivača.
  • U tanjur stavite šljokice ili brašno. Djeca neka natapkaju dlanove u tanjur. Objasnite im da su to na rukama virusi i bakterije, te da kada kihnemo tako izgledaju. Nakon toga ih uputite da idu oprati ruke. Vrlo je vjerojatno da će dotaknuti neke površine do kupaonice (ormariće, kvaku, slavinu, odjeću) i tako ostaviti tragove šljokica. Možete se i vi s njima rukovati, pa nakon toga dodirnuti lice, usta, neki premet. Na taj će način shvatiti put prijenosa virusa s ruku na različite površine.
  • Nakon toga zajedno operite ruke sapunom i vodom i promatrajte koliko je važno dugo i temeljito istrljati ruke kako bi se sve šljokice/brašno/virusi skinuli.
  • Dok perete ruke možete zajedno pjevati pjesmicu po izboru u trajanju 20-30 sekundi kako biste dijete dodatno motivirali za temeljito pranje ruku. Mogu poslužiti i djetetu poznate melodije uz koje ćete osmisliti svoj vlastiti tekst.

Ostanite doma i uživajte u igri sa svojim djetetom!

 

Pripremile: Ines Dlesk, odgajateljica i Marija Šćetko, pedagoginja