Trenutno pregledavate Igre vodom za djecu jasličke dobi

Igre vodom za djecu jasličke dobi

Dijete se s vodom susreće od najranije dobi i zato nije ni čudno da je želi koristiti kao element svoje igre.

Već dojenče prilikom kupanja u kadici voli pljeskati po vodi, polijevati i zalijevati oko sebe, igrati se s gumenim ili plastičnim igračkama za kupanje: patkicama, brodićima, ribicama. Nešto kasnije, dijete stječe i druga iskustva s vodom: u obliku kiše, snijega, rose, lokvice, jezera, rijeke, mora. U istraživanju i igri vodom djeca mogu stjecati i brojna druga iskustva i bogatiti svoja znanja o fizikalnom svijetu koji ga okružuje: o zagrijavanju, hlađenju, otapanju, volumenu, agregatnim stanjima vode, onečišćenju, pročišćavanju…

Igra vodom pruža sate bogatih i vrijednih iskustava te razvija djetetovu kreativnost i maštu, pomaže u razvoju koordinacije oko-ruka, povećava socijalne vještine i potiče suradnju.

Pozivamo i vas da se igrate sa svojim djetetom.

Predlažemo sljedeće aktivnosti te pozivamo i vas da osmislite svoje:

Kupanje igračaka

Jednostavno u plastični lavor ili kadicu stavite malo tople vode, mrvicu sapunice koju koristite za kupanje djeteta i ubacite djetetove figurice i igračke od gume ili plastike. Možete ubaciti i krpicu pa neka ih dijete dobro opere.

Prebacivanje ping pong loptica ili plutenih čepova

iz jedne zdjele s vodom u drugu zdjelu s vodom.Odaberite alat kojim će dijete to raditi:  sitom, velikom žlicom, pjenjačom…

Pecanje

Od papira izrežite ribice kojima na usta zakvačite spajalicu. Stavite ih u posudu pa dajte djetetu štap za pecanje (potreban vam je štapić, tanka špaga i magnet) neka peca ribice.

Premještanje vode iz jedne posude u drugu

Uzmite dvije posude. U jednu stavite vodu, a drugu ostavite praznu. Dajte djetetu spužvicu i neka njom premjesti vodu u drugu posudu.

Istraživanje za kupanjac

Pripremite stvari različitog oblika i materijala za kupanje. Možete staviti gumene igračkice  ali  i vaticu i plastičnu pipetu za hvatanje. Pustite mašti na volju imajući u vidu uzrast djeteta i obavezno budite u blizini.

Senzorne bočice

Ove istraživačke bočice su idealne ako ne želite nered i prljave ruke. Sve što trebate napraviti je napuniti bočicu, na primjer raznim perlicama, dugmićima, neka bude što šarenije. Možete je napuniti do polovine vodom, dodati boju za hranu ili temperu, a zatim do vrha biljno ulje. Dobro zatvorite i ljepilom učvrstite.

Pripremile odgojiteljice skupine “Pilići”,

Željka i Blaženka