Trenutno pregledavate Edukativna radionica UOSI SMŽ “Izrada komunikacijskih knjiga”

Edukativna radionica UOSI SMŽ “Izrada komunikacijskih knjiga”

Djelatnice Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije održale su 3. i 4. ožujka 2020. radionicu za odgajatelje i stručne suradnice našeg vrtića na temu „Potpomognuta komunikacija – komunikacijske knjige“.

Na radionici smo izrađivali komunikacijske knjige koje se koriste u radu s djecom s TUR u svrhu jačanja njihovih komunikacijskih vještina, jezičnog razumijevanja i proizvodnje. Komunikacijska knjiga predstavlja skupinu simbola primjerice u animacijama ili stvarnim fotografijama koje su prilagođene radnjama, ovisno o potrebama djeteta. Obično su organizirane prema kategorijama kao što su svakodnevne aktivnosti, osobe, osjećaji, hrana, piće, životinje, boje i sl.

Radionica je održana u sklopu projekta UOSI SMŽ „Glas za svaku djecu – gledaj, slušaj i uči“ čiji je cilj olakšati integraciju djece i mladih – budućih i sadašnjih školskih obveznika u redovan odgojno-obrazovni sustav i to kroz projektne aktivnosti i radom na njihovom osnaživanju i jačanju komunikacijskih vještina, govoru, stvaralaštvu, grafomotorici, spoznajnom razvoju, tjelesnom i psihomotoričkom razvoju, emocionalnom osnaživanju.

U sklopu projekta u vrtiću će se održati i edukativno-suportivne radionice za djecu, a sudjelovanjem u projektu smo u trajno vlasništvo dobili i paket pod nazivom Mala učionica koji obuhvaća ABC Maestro program za učenje čitanja, pisanja i korištenja tipkovnice, posebno dizajniranu Clevy tipkovnicu s velikim tipkama u boji, komunikator Interaktivni zid koji se sastoji od 30 polja u koje je moguće umetati sličice i snimati zvučne poruke, 3 seta ABC Maestro predložaka za učenje abecede koji savršeno pristaju uz Interaktivni zid, priručnik “Igre i aktivnosti uz pomoć asistivne tehnologije” koji sadrži 80 aktivnosti za rad s djecom uz korištenje asistivne tehnologije.

Ovim se putem zahvaljujemo UOSI SMŽ na pozivu za partnerstvo i prilici da sudjelujemo u osiguranju boljih obrazovnih mogućnosti za svu djecu.