Trenutno pregledavate Čari zajedničkih igara iz djetinjstva

Čari zajedničkih igara iz djetinjstva

Pokušajte ponovo otkriti čari zajedničkih igara iz djetinjstva uz stare tradicijske brojalice i pokretne dječje igre.

1.Brojalica – Enci, benci na kamenci, troja vrata zapečata, eri, keri muzikeri, ec, pec, zec.

2.Brojalica – Engele, bengele već kaći, čići, rići, bumbe, rići, čika, čaka, tužbe, raka, tajna veli mati zbog.

1.Pokretna igra – “Ide maca oko tebe”

Ide maca oko tebe, pazi da te ne ogrebe, čuvaj mijo rep, da ne budeš slijep, ako budeš slijep, otpašće ti rep!

Opis igre :Djeca sjede u krugu, a jedno dijete “maca” stane izvan kruga. U ruci ima neki manji predmet. Svi pjevaju, a “maca” kruži oko djece s vanjske strane kruga u smjeru kazaljke na satu. U jednom trenutku mora neopazice staviti predmet iza nekog djeteta, kada završi pjesma. Sva djeca moraju brzo pogledati je li iza njih predmet. Onaj koji iza sebe ima predmet je “miš”, te se mora brzo ustati i optrčati oko djece (u smjeru kazaljke na satu). U isto vrijeme “maca” treba stići na prazno mjesto prije “miša”. Ako “maca” stigne prije “miša” dijete koje je ostalo bez mjesta postaje “maca”. No ako “miš” uspije stići prije “mace”, sve se ponavlja, tj. i dalje je isto dijete “maca”.

2.Pokretna igra – “Imali smo pile”

Imali smo pile, malo pile,  jedno malo pile, od tri kile. Ali pile nestane, idi pa ga traži, možda će se javiti, daj mu šaku raži.

Opis igre :U krugu djeca sjede na podu. Jedno dijete čučne u sredini kruga i pri tome žmiri. Ostala djeca počinju sa pjesmom i prenose iz ruke u ruku neki manji predmet, koji stane u šaku i pri tome pjevaju. Na kraju pjesme dijete koje je žmirilo, mora pogoditi kod koga se nalazi predmet. Nakon toga mjenjaju mjesta i igra se nastavlja.

Uživajte!

Pripremila : Melita Vujasić, odgajateljica