Trenutno pregledavate Aktivnosti za razvoj fine motorike

Aktivnosti za razvoj fine motorike

Razvojne faze kroz koje dijete prolazi tijekom odrastanja ne odvijaju se neovisno jedna o drugoj, pa često napredak na jednom području utječe na napredak u drugim područjima. Kod motoričkih vještina razlikujemo grubu i finu motoriku.

Gruba motorika podrazumijeva sposobnost izvođenja pokreta ruku, nogu ili tijela s određenom kontrolom (potičite samostalnost kod odijevanja i obuvanja i dalje).

Fina motorika, s druge strane, odnosi se na sposobnost izvođenja preciznih i sitnih pokreta rukom uz zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka (uključite djecu u aktivnosti npr. zakopčavanje gumbi ili zatvaranje ciferšlusa na čistoj posteljini u ove dane pojačanih higijenskih mjera).

Grafomotoričke vještine predstavljaju kompleksnu kombinaciju spoznajnih, perceptivnih i motoričkih vještina, koje započinju u uzrastu od 18.mj. Stoga je djecu potrebno usmjeriti, pripremiti im aktivnosti koje će im biti zabavne, a što je još važnije, i korisne.

U našoj galeriji pogledajte prijedloge aktivnosti za razvoj fine motorike, koje možete pripremiti s materijalima koje imate kod kuće.

Pripremila: Senka Huzjak, odgajateljica skupine “Slonići”