Otvoren park osjetila – veliki ponos djelatnika DV Sisak Novi i ravnateljice Ljubice Ivšić

Prvi posjetitelji su prošetali parkom osjetila u Dječjem vrtiću Sisak Novi. Nakon rezanja vrpce, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček je, u društvu mališana, obišla centre koji potiču osjetila te se družila s njima u sjenici. Veliki događaj za vrtić i naselje Caprag svojim dolaskom uveličali su brojni uzvanici, koje je na početku pozdravila ravnateljica Ljubica Ivšić. Posebno se zahvalila sponzorima, bez čije bi donacije interaktivni park ostao samo neostvaren san.

Ovu veliku investiciju u vrtiću omogućili su Udruga RTL pomaže djeci i INA ispred koje je prisutne pozdravio direktor sisačke Rafinerije Damir Butković. Ravnateljici Ljubici Ivšić na realiziranom projektu čestitali su mnogi, a jedna od njih je bila i ravnateljica Dječjeg vrtića Sisak Stari Nataša Andučić. Pozdravne riječi uputili su ispred HVIDR-e Stjepan Lugarić, članica Upravnog vijeća DV Sisak Novi Zlata Mujkić, a obratila se i posebna gošća Lela Marincel, najstarija prisutna odgajateljica. Autorica projekta, dipl.ing. krajobraza Morana Čulig nije skrivala ponos na otvorenju svog prvog ovakvog projekta te je pojasnila njegovu svrhu i smisao.
– Djeca DV Sisak Novog će svakodnevno uživati u zonama mirisa, opipa, okusa, vida te zvuka koje se nalaze u parku. Osjetilne biljke na najbolji način će pomoći djeci dočarati pojedino osjetilo i potaknuti ih da se njime služe. Na ulazu u park nalazi se zona mirisa, nakon čega prelazimo u zonu osjetila vida gdje boje dočaravaju to osjetilo. Nastavlja se zona opipa gdje će djeca osjetiti teksturu pojedinih biljaka, a možda će čak moći vidjeti biljke dodirom kako to „vide“ slijepa djeca. Glavnom stazom nakon zone osjeta krećemo u zonu okusa gdje se nalaze biljke koje svakodnevno konzumiramo.

Djeca nužno ne moraju stavljati biljke u usta nego opipom mogu dočarati osjetilo okusa. Nakon osjetila okusa dolazi zona sluha u kojoj su razni zvukovi isprepleteni: šum vode, šum lišća bambusa, šum trave. S vremenom će se postaviti kućice za ptice koje će park obogatiti svojim pjevom, a sve u ugodnoj atmosferi sjenice, kazala je Morana Čulig. Uz otvorenje parka osjetila danas je u DV Sisak Novom obilježen i Svjetski dan kulturne baštine uz nastup Dječjeg pjevačkog zbora Kosjenka i Folklorne igraonice.

otvorenje1 otvorenje2 otvorenje3 otvorenje4 otvorenje5 otvorenje6 otvorenje7 otvorenje8 otvorenje9 otvorenje10otvorenje11 otvorenje12 otvorenje13 otvorenje14 otvorenje15 otvorenje16 otvorenje17 otvorenje18 otvorenje19 otvorenje20otvorenje21 otvorenje22 otvorenje23 otvorenje24 otvorenje25 otvorenje26 otvorenje27 otvorenje28 otvorenje29 otvorenje30 otvorenje31 otvorenje32 otvorenje33 otvorenje34jpg